Tilaa uutiskirjeemme ja saat uutiset ja tiedotteet jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Lisää vinkkarista

Osakkaan oikeudet, vastuut ja velvollisuudet

10.6.2019

Asunto-osakeyhtiön muodostavat taloyhtiön osakkeita omistavat osakkaat. Jokaisella osakkaalla on laissa ja yhtiöjärjestyksessä määrättyjä oikeuksia ja velvollisuuksia.

Vastikkeenmaksuvelvollisuus

7.6.2019

Osakkaan velvollisuus on maksaa taloyhtiölle yhtiövastiketta. Vastikkeenmaksuvelvollisuus liittyy omistamiseen, ei asumiseen.

Vastuunjako kunnossapidosta

6.6.2019

Osakas vastaa huoneistonsa sisäosien huolellisesta hoidosta ja kunnossapidosta. Taloyhtiö vastaa rakenteista ja perusjärjestelmistä.

Poikkeava vastuunjako

6.6.2019

Taloyhtiö voi halutessaan poiketa asunto-osakeyhtiölain mukaisesta vastuunjaosta. Myös osakkaan muutostyöt voivat muuttaa vastuita. Ne siirtyvät myös uuden osakkaan vastattavaksi.

Ilmoitusvelvollisuus

6.6.2019

Asukkaan vastuulla on seurata taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvien rakennusten osien kuntoa ja ilmoittaa havaitsemastaan viasta viipymättä huollolle.

Vältä vesivahinko!

5.6.2019

Vesivahinkoja kannattaa ehkäistä kaikin mahdollisin keinoin huolehtimalla omasta huolellisuus- ja ilmoitusvelvollisuudestaan sekä kunnossapitovastuustaan.

Vahingonkorvausvastuu

5.6.2019

Kunnossapitovastuun, ilmoitusvelvollisuuden tai huoneiston huolellisen hoidon laiminlyönti voivat johtaa korvausvelvollisuuteen.

Varaudu vakuuttamalla!

5.6.2019

Vahinko tulee harvoin kello kaulassa. Vakuutathan kotisi. Taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa vain kiinteistölle aiheutuneet vahingot.

Uusi pelastuslaki – nuohous tilattava itse

4.6.2019

Vastuu nuohouksen tilaamisesta ja määräaikojen noudattamisesta siirtyivät pelastuslaitokselta kiinteistön omistajalle. Taloyhtiössä nuohousvelvoite määräytyy kunnossapitovastuun mukaan.

Piha-alueiden vastuunjako

22.3.2018

Taloyhtiössä piha-alueiden vastuunjako riippuu siitä, kuka piha-aluetta hallinnoi. Kerrostalokiinteistöissä vastuu on selkeä. Taloyhtiö vastaa kaikesta pihan kunnossapitoon liittyvästä. Rivitaloyhtiössä osakkaan rajattu piha-alue voi olla joko taloyhtiön tai osakkaan hallinnassa riippuen… Lue koko artikkeli »

Vuokranantaja ei vastaa vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta

29.11.2017

KKO 2016:33 Vuokralainen vastaa aiheuttamastaan vesivahingosta. Tässä korkeimman oikeuden viime vuotisessa tapauksessa oli kyse vuokralaisen aiheuttamasta vesivahingosta. Osakkeenomistaja piti huoneistoaan vuokralla.

Viisastutaan vahingoista

29.11.2017

Ylivoimaisesti yleisin vahinko taloyhtiössä on vesivahinko. Vuotovahinkojen korjaaminen on lähes poikkeuksetta työlästä, vakuutuksista huolimatta kallista ja vie aikaa kuukausia. Siksi on tärkeää toimia huolellisesti ja ehkäistä vahinkojen syntyminen.

Mitä tehdä vahingon sattuessa?

29.11.2017

Vahingon sattuessa tulee aina ensin ehkäistä lisävahinkojen syntyminen. Kiireellisissä tapauksissa välittömästi ilmoitus huollolle ja vasta sen jälkeen isännöitsijälle. Vesivahinkotilanteessa on pyrittävä estämään vuoto esimerkiksi sulkemalla veden tulo sulkuventtiilistä. Mikäli veden tuloa ei voida estää, on pyrittävä mahdollisuuksien mukaan rajoittamaan veden leviämistä huoneistossa.

Osakkaan teettämä kylpyhuoneremontti taloyhtiön vastuulle

29.11.2017

Osakas on saanut taloyhtiöltä suostumuksen kylpyhuoneen remontointiin. Purkuvaiheessa rakenteista löydetään tehtyyn rakennustapaan nähden huomattavaa kosteutta. Taloyhtiö teetättää tarkemmat kosteusmittaukset, joiden perusteella alkuperäinen havainto todetaan paikkansapitäväksi. Rakenteet ovat vuosien saatossa kostuneet.

Parveke – taloyhtiön ja osakkaan vastuuasiat

29.11.2017

Parveke kuuluu huoneistoon ja on osakaan hallinnassa olevaa tilaa, jos parvekkeelle on kulkuyhteys vain osakehuoneistosta. Osakkaan vastuulla on pintojen kunnostuksen ohella myös parvekkeen puhtaanapito.

Ovet ja ikkunat – taloyhtiön ja osakkaan vastuuasiat

29.11.2017

Ovet ja ikkunat – taloyhtiön ja osakkaan vastuuasiat. Kuka korvaa uuden oven? Pelastuslaitos joutuu murtamaan oven hätätilanteessa. Palovaroitin hälyyttää. Hälytys oli kuitenkin turha, syynä oli vika palovaroittimessa. Vastuu ikkunoista Jos ulkolasi rikkoutuu, yhtiö vastaa sen korjaamisesta. Jos rikkoutuminen on aiheutunut osakkaan huolimattomuudesta, osakas korvaa taloyhtiölle aiheutuneen vahingon. Sisälasin rikkoutumisesta vastaa osakas.

Kylpyhuone, wc ja sauna – taloyhtiön ja osakkaan vastuut

29.11.2017

Kylpyhuone, wc ja sauna märkätiloina vaativat osakseen erityistä huolenpitoa. Kosteus- ja vuotovahinkojen korjaaminen on lähes poikkeuksetta työlästä ja kallista.

Keittiö – osakkaan ja taloyhtiön vastuut

29.11.2017

Keittiö on kylpyhuoneen ohella toinen kunnossapitovastuun kannalta merkittävimmistä kodin tiloista. Keittiössä osakas vastaa kodinkoneiden, laitteiden ja niiden liitäntäjohtojen kunnossapidosta.

Osakas vastaa huoneiston sisäosista

29.11.2017

Osakas vastaa hallitsemansa huoneiston sisäosien kunnossapidosta ja korjaamisesta niiltä osin, kun ne eivät kuulu taloyhtiön vastuulle. Myös laitteet, jotka eivät ole välttämättömiä yhtiön perusjärjestelmien toimivuudelle, ovat osakkaan vastuulla.

Taloyhtiö vastaa rakenteista, eristeistä ja perus– järjestelmistä

29.11.2017

Taloyhtiö vastaa kiinteistön julkisivusta, kiinteistön ja huoneistojen rakenteista, eristeiden ja perusjärjestelmien toimivuudesta ja kunnossapidosta, yleisten tilojen kunnosta sekä huoneiston sisäpuolisista perusjärjestelmän kiinteistä laitteista ja niiden osista. Vastuu koskee sellaisia rakenteita, eristeitä ja järjestelmiä, jotka taloyhtiö on rakennuttanut tai muuten ottanut vastuulleen.

Haluatko tietää lisää, ota yhteyttä myyntiin:

Myyntipäällikkö Mika E. Raita:
+358 40 515 7427

myynti@braleva.fi

Ota yhteyttä asiakaspalveluun:

Asiakaspalvelu: +358 9 8190 550
isannointi@braleva.fi

Lähetä meille sähköpostia ja palaamme asiaan mahdollisimman pian.

Anna palautetta »

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisenä uusimmat tiedotteet ja ajankohtaiset asiat suoraan sähköpostiisi.

Käytä tarjouslaskuria!