Autot omille paikoilleen
Pysäköinti taloyhtiön alueella on mahdollista vain pysäköintiin osoitetuilla paikoilla. Niiden vuokraamisesta ja käytöstä voi olla tarkemmat ohjeet järjestyssäännöissä. Parkkipaikkaa tarvitsevan tulee tehdä kirjallinen vuokrasopimus taloyhtiön kanssa. Myös sähköauton latausmahdollisuudesta tulee sopia taloyhtiön kanssa aina erikseen. Mikäli itse ei omista autoa, ei pääsääntöisesti voi varata paikkaa omalle vieraalleen.
Taloyhtiön parkkipaikat ovat ensisijaisesti liikennekäytössä olevia autoja varten. Myös talli on pysäköintiä, ei varastointia varten, mikä olisi paloturvallisuusriskin ohella käyttötarkoituksen vastaista käyttöä. Mopoille ja moottoripyörille on usein omat paikkansa.
Jos taloyhtiössä on vieraspaikka, se on nimensä mukaan tarkoitettu taloyhtiössä satunnaisesti käyville vieraille. Sitä ei saa omia itselleen pysyväiskäyttöön.
Peräkärryjen, asuntoautojen/vaunujen jne.säilyttäminen taloyhtiön alueella on harvemmin mahdollista. Myöskään auton romut eivät kuulu pihalle, vaan ne pitää asianmukaisesti huolehtia romutettavaksi.
Pelastustiet on pidettävä aina vapaina! Kävelyteillä, jotka toimivat myös pelastusteinä, voi hätätapauksessa ajaa vain tavaran noudon/purun ajan ja silloinkin erityistä varovaisuutta noudattaen. Lähtökohtaisesti autoja ei tule pysäköidä siten, että ne estävät pelastusviranomaisten ja muiden taloyhtiössä asuvien normaalia liikkumista. Tämä koskee myös vieraiden pysäköintiä.
Viherpysäköinti on kiellettyä! Kesäaikaan pysäköintipaikkoja löytyy mitä ihmeellisimmistä paikoista, jolloin hankaloitetaan myös kiinteistöhuollon pihan kunnossapitoa. Mopon tai moottoripyörän, autosta puhumattakaan, pysäköiminen omalle takapihalle ei ole sallittua.
Sääntöjen vastainen pysäköinti aiheuttaa turvallisuusriskin ja hankaloittaa muiden elämää. Huomautusten ohella välillä joudutaan turvautumaan myös viranomaisiin ja ulkopuoliseen hinausapuun. Myös yksityistä pysäköinninvalvontaa käytetään. Siihen päädytään yleensä silloin, kun ulkopuoliset hyödyntävät taloyhtiön parkkipaikkoja.
Lisää vinkkarista
Taloyhtiöiden energiankäyttö avainasemassa
Asuminen aiheuttaa kotitalouksiemme keskimääräisestä hiilijalanjäljestä suurimman osan eli reilusti yli kolmanneksen. Energiankulutusta vähentävillä toimenpiteillä taloyhtiöillä on mahdollisuus vähentää hiilidioksidipäästöjä ja samalla säästää 10 000 euroja!
Voit vaikuttaa kotisi lämmitystarpeeseen
Suurin osa ihmisistä viihtyy parhaiten 21-22 asteen huonelämpötilassa. Seuraa lämpötilaa ja säädä se sopivaksi. Tarkista patterin toiminta ja pidä patterin edusta vapaana niin kotisi lämpiää energiatehokkaasti. Ilmoita vedontunteesta huollolle.
Vältetään ylilämmittämistä
Energiankulutus on taloyhtiöiden suurimpia kustannuksia. Sen osuus hoitokuluista on 30 – 40 %. Lämmitys vie siitä suurimman osan. Siksi on tärkeää, että lämmitys toimii tehokkaasti ja tasaisesti ilman turhaa kulutusta tai ylilämmittämistä.
Raikasta ilmaa tarvitaan
Toimiva ilmanvaihto vaikuttaa hyvinvointiin. Se on myös yksi merkittävimmistä lämpöhukan aiheuttajista ja siksi onkin tärkeää, että ilmanvaihto toimii oikein. Meistä jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan ilmanvaihdon toimivuuteen!
Käytetään vettä säästeliäästi
Nelihenkisen perheen suihkuttelu voi maksaa 500 – 2000 euroa. Jokaisen asukkaan vedenkäyttötottumuksilla on suuri merkitys taloyhtiön kokonaisvedenkulutukseen ja jokaisen maksamiin vesimaksuihin. Suihkussa on helppo säästää. Myös kurkistus pönttöön kannattaa!
Sähköpihin vinkit kotitalouksille
Keittiö on kotimme sähkösyöppö. Sellainen voi olla myös märkätilojen lattialämmitys, jos lämpötilaa ei ole säädetty oikein. Jokainen voi säästää helposti seuraamalla ja karsimalla turhaa kulutusta.
Kiinteistösähkö
Turhaa kulutusta karsimalla, suosimalla sähköpihejä laitteita ja valaisimia, liiketunnistimia hyödyntämällä sekä kiinnittämällä huomiota sähkölaitteiden ajastukseen saadaan helposti säästettyä euroja sieltä ja täältä.
Energiatehokkuutta korjausten yhteydessä
Taloyhtiön korjaustoimenpiteitä tehtäessä kannattaa aina ottaa huomioon myös mahdolliset energiantehokkuutta parantavat toimet. Soukanmetsä säästää putkiremontin yhteydessä asennetulla poistoilman lämmöntalteenotolla 40 000 euroa vuodessa.
Soukankulma selvitti säästömahdollisuutensa
Energiankulutusta vähentävät toimenpiteet ovat taloyhtiöissä ainoa konkreettinen keino, jolla voidaan säästää kustannuksissa. Soukankulma selvitti oman säästöpotentiaalinsa energiakatselmuksella. Säästettävää löytyi 20 000 euron edestä.
Soukanharju lämpiää maalämmöllä
Asunto Oy Soukanharjussa on tehty paljon energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Viimeisimpänä toteutettu maalämpöhanke on ainoa, joka todella maksaa itsensä takaisin ja tuottaa merkittäviä säästöjä.
Näin vältät vesivahingon
Vahingot aiheuttavat aina ylimääräisiä kuluja ja vaivaa. Vesivahinko on niistä yleisin. Vesivahinkoja tapahtuu lähes 100 päivässä, ja niiden syntymistä kannattaakin ehkäistä kaikin mahdollisin keinoin. Onneksi se on useimmiten varsin helppoa ja ilmaista.
Riidaton ja rauhallinen taloyhtiö – yhteiset säännöt
Taloyhtiön järjestyssääntöjen tarkoituksena on lisätä kaikkien asukkaiden viihtyvyyttä ja turvallisuutta, ei kieltää tai rajoittaa normaalia elämää. Ne ovat yhtiöjärjestyksen ohella taloyhtiön sisäinen laki.
Normaalit äänet, vai häiritsevä meteli
Elämisen äänet kuuluvat taloyhtiöön. Välillä taloyhtiön äänet voivat häiritä. Silloin joudutaan miettimään rajan– vetoa normaalien asumisen äänien ja häiritsevän metelin välillä.
Häiritsevä elämä ja metelöinti
Jokainen voi järjestää satunnaisia juhlia kotonaan. Hiljaisuusajat ja naapurit tulee kuitenkin huomioida. Toistuva pikkutunneille jatkuva juhlinta ja öinen metelöinti eivät kuulu taloyhtiöön.
Autot omille paikoilleen
Pysäköinti taloyhtiön alueella on mahdollista vain pysäköintiin osoitetuilla paikoilla. Sähköautojen lataamisesta tulee sopia taloyhtiön kanssa aina erikseen. Viherpysäköinti on kiellettyä!
Jos poltat, älä savuta muita!
Nykyään yhä harvempi enää polttaa. Tupakointi taloyhtiössä ei ole yleinen, mutta sitäkin hankalampi ongelma kohdalle sattuessaan. Jos poltat, älä anna sen häiritä muita.
Hyvin käyttäytyvä lemmikki on kaikkien kaveri
Lemmikeistään hyvää huolta pitävien omistajien koirat ja kissat pärjäävät hyvin myös taloyhtiössä. Koiran haukkumisesta ollaan välillä yhteydessä isännöitsijään. Lasten hiekkalaatikolle tarpeitaan tekevät kissat aiheuttavat oman ongelmansa.
Ilmoita remontista taloyhtiölle ja naapureille
Oman kodin remontti on kiva ja odotettu tapahtuma. Naapuruussuhteet saattavat kuitenkin joutua koetukselle remontin aiheuttaman häiriön takia. Ilmoita remontista etukäteen ja huolehdi, ettei se häiritse muiden elämää kohtuuttomasti.
Tavaroiden säilytys
Huomautusten TOP 5 listalle kuuluvat toistuvat huomautukset tavaroiden säilyttämisestä porrashuoneessa. Porrashuoneessa ei saa säilyttää mitään tavaraa. Myös huoneistossa tulee välttää tarpeettoman tavaran säilyttämistä hamstrauksesta puhumattakaan.
Häiriöstä ilmoittaminen
Jos naapuri häiritsee, kannattaa siitä ensimmäisenä puhua häiriötä aiheuttavan kanssa. Jos puhuminen ei auta, ilmoitus isännöitsijälle. Järjestyshäiriöihin puututaan antamalla huomautus tai varoitus huoneiston hallintaanotosta.